Nasz Regionalny Przysmak

Dodano 2020-10-02 07:46:23

Miejscowość: Rynek
Miejsce: Leszno
Data rozpoczęcia: 2020-10-03 12:00
Data zakończenia: 2020-10-03 18:00
Organizator: Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy

Tego jeszcze w Lesznie nie było! Już w sobotę, 3 października na Rynku można będzie skosztować regionalnego produktu Wielkopolski. To Kiełbasa Biała Parzona przygotowana przez najlepszych lokalnych rzemieślników. Najecie się do woli i w znakomitych towarzystwie.

To będzie prawdziwy festiwal Kiełbasy Białej Parzonej. Przygotowuje go Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarz Kucharzy z Poznania oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu. Akcja promocyjna finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Współorganizatorem wydarzenia w Lesznie są miasto Leszno oraz gazeta "ABC" i portal leszno24.pl.

W sobotę trzeba przyjść na Rynek w godz. 12-18. Nie należy zatem jeść obiadu, bo posilić można się będzie w centrum miasta i to za darmo. Wokół ratusza rozłoży się okazałe stoisko z białą kiełbasą. Będzie można jej skosztować, ale też posłuchać porad specjalistów od żywienia, wziąć udział w konkursach z nagrodami, przy okazji posłuchać muzyki. Kucharze opowiedzą, jak prawidłowo gotować kiełbasę, tak aby zachować jej oryginalny smak i prawdziwy aromat.

Kiełbasa biała parzona kojarzona jest przede wszystkim ze Świętami Wielkanocnymi. Jej metryka sięga XIX wieku, ale wiele wskazuje, że była wyrabiana wcześniej. W roku 2017 Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska została zarejestrowana przez Komisję Unii Europejskiej jako produkt regionalny.

Kiełbasa Biała Parzona ma ogromny potencjał. Jest produkowana z chudego mięsa dobrej jakości. Może być spożywana przez dzieci, dorosłych i osoby dbające o linię. Nadaje się także na grilla.

Nie przegapcie okazji i w sobotę, 3 października w godz. 12-18 przyjdźcie na Rynek w Lesznie!

Smacznego!