Jaja w statystyce

Dodano 2018-03-30 07:44:00 Jajko – niektórzy twierdzą, że było pierwsze, jeszcze przed kurą. Największe jest jajo strusia, które może ważyć 1,8 kg. Jego skorupka jest 10 razy grubsza od skorupki jaja kurzego i trzeba je rozbijać młotkiem. Najmniejsze jest jajko kolibra, które jest wielkości groszku. W wielu mitologiach symbolizuje początek – to z jajka wykluwa się cały świat. Nawet jeśli jednak nie wszystko zaczyna się od jajka, to z pewnością zaczyna się niego wiele wspaniałych śniadań Wielkanocnych. W okolicy świąt zyskują na popularności. Zjadamy ich wtedy zdecydowanie więcej, a przy wielkanocnym stole padają rekordy w ilości ich spożycia. A ile przeciętnie zjadamy jajek? GUS to policzył.

Okazuje się, że statystyczny Wielkopolanin zjada przeciętnie 9,16 jajek miesięcznie. To o 2 i pół jajka mniej niż statystyczny Polak. Spożycie jajek w naszym kraju jest z roku na rok coraz mniejsze. Dziesięć lat wcześniej przeciętny Wielkopolanin zjadał średnio nieco ponad 12, a przeciętny Polak 14 jajek na miesiąc.

Pomimo tego, że zjadamy mniej jajek ich produkcja rośnie. W 2016 r. produkcja jaj kurzych w Polsce wyniosła 10,6 mld sztuk i była 1,2 proc. wyższa w porównaniu do poprzedniego roku. Zdecydowana większość produkcji polskich jajek, blisko 36 proc., pochodziło z Wielkopolski. Na drugim miejscu jest województwo mazowieckie, z którego pochodziło ponad 17 proc. produkcji.

Za jedno jajo kurze Wielkopolanie musieli zapłacić pod koniec 2017 r. 0,72 zł, a więc o 3 grosze mniej niż statystyczny Polak. Dla porównania, najdroższe jajka były w województwie lubelskim – 0,79 zł za sztukę, a najtańsze w województwie świętokrzyskim – 0,65 zł za sztukę.

GUS policzył również, ile jajek znosi jedna kura. Okazało się, że statystyczna kura nioska w 2016 r. zniosła 219 jajek.

I jeszcze jedna ciekawostka, już mniej statystyczna, która może być przydatna w okresie Wielkanocnym, chociaż nie tylko. Jaki jest najłatwiejszy sposób na odróżnienie jajka surowego od ugotowanego na twardo? Należy zakręcić jajkiem. Ugotowane na twardo wykona wiele obrotów, ponieważ kręci się całe. Jajko surowe prawie natychmiast się zatrzyma, ponieważ kręcenie skorupki nie przenosi się bezpośrednio na jego środek.  

Cokolwiek by nie mówić o jajkach życzymy, aby były przede wszystkim smaczne.