Ekonomik – nowoczesna szkoła z tradycjami

Dodano 2016-04-29 08:19:04 Przed czterema laty Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Amosa Komeńskiego w Lesznie świętował 100-lecie. Ta największa w mieście szkoła ponadgimnazjalna kształci w czteroletnich technikach ekonomistów, handlowców, logistyków, hotelarzy, specjalistów od obsługi turystyki, specjalistów żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharzy w trzyletniej szkole zawodowej.

Technik ekonomista

Mówią, że aby zostać dobrym ekonomistą, trzeba poczuć powołanie. Prawo wciąż się zmienia, więc wiedzę trzeba uzupełniać przez całe życie. Nauka w Technikum Ekonomicznym daje solidne podstawy umożliwiające podjęcie pracy. Ekonomik znacznie przewyższa średnią krajową, około 90 proc. uczniów zdaje egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe.

Drogą do wspólnego sukcesu uczniów i nauczycieli jest wyjście poza sale lekcyjne. Uczniowie mają okazję zaspokajać swoje edukacyjne ambicje, uczestnicząc w konkursach przedmiotowych (w zakresie podatków, księgowości i ubezpieczeń społecznych oraz obsługi finansowej firmy, organizowanych m.in. przez: ZUS, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz ZSE w Poznaniu we współpracy ze Stowarzyszeniem Księgowych w Polsce. Ważnym elementem w programie nauczania jest praktyka zawodowa, którą uczniowie odbywają w różnych firmach regionu leszczyńskiego.

Zdobyta przez cztery lata nauki wiedza i kwalifikacje wystarczą, aby podjąć pracę w dziale księgowym dowolnej firmy lub urzędu, założyć własny biznes lub postawić na dalsze kształcenie na wyższej uczelni.

Technik handlowiec

Handlowiec kojarzy producenta i nabywcę w parę, a od jego profesjonalizmu zależy, aby obie strony odczuwały zadowolenie. Tej niełatwej sztuki z wielkim sukcesem można nauczyć się w Technikum Handlowym. Szkoła dysponuje pracownią handlową wyposażoną w specjalistyczny sprzęt do nauki zawodu. Uczniowie, mając podstawy teoretyczne, z rzeczywistym handlem stykają się na praktykach zawodowych. Najambitniejsi startują w konkursach i olimpiadach przedmiotowych. W rozegranym niedawno finale powiatowym XII Wielkopolskiej Olimpiady Wiedzy Konsumenckiej reprezentantka ekonomika Paulina Spławska pokonała wszystkich 53 rywali. Absolwenci mający kwalifikacje technika handlowca bez większego problemu znajdą pracę, tym ciekawszą, jeżeli wyżej sięgają ich ambicje.

Technik logistyk

Przemysł, transport, handel, usługi, turystyka i wiele innych dziedzin potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju sprawnie działającej logistyki. Uczniowie, którzy w ekonomiku zdobywają ten potrzebny zawód, wiedzą, że w pracy poradzą sobie tylko dobrze przygotowani. Są obecnie najlepsi w kraju. Na tegorocznej Ogólnopolskiej Olimpiadzie Logistycznej ekipa leszczyńskiego Technikum Logistycznego zdecydowanie zwyciężyła, na co złożyło się 1. miejsce indywidualnie Jakuba Jędrzejczaka, 3. – Izabeli Zep, 13. – Tymoteusza Kuczyńskiego, 21. – Anity Bartkowiak i 24. – Mateusza Rudziewicza.

Nauczyciele starają się otwierać uczniom okna szeroko na świat, czego przykładem jest współpraca m.in. z Wyższą Szkołą Logistyki w Poznaniu, polegająca na udziale młodzieży w wykładach, warsztatach, konferencjach, wycieczkach dydaktycznych, a także w projekcie „Wielkopolska musi wiedzieć”.

Powiązać teorię z praktyką udaje się dzięki współpracy z firmami: Europegaz Osieczna, Werner Kenkel, VW Poznań, LCL Grześkowiak Leszno, Raben, Terminal Przeładunkowy Polzug Gądki czy STILL.

Dzięki współpracy szkoły z Zakładem Doskonalenia Zawodowego w Lesznie uczniowie zdobywają też bardzo przydatne logistykowi uprawnienia kierowcy wózków jezdniowych.

Technik hotelarstwa. Technik obsługi turystycznej

Te dwa kierunki interesują przede wszystkim uczniów mających upodobania do turystyki. Aby doskonale sprawdzić się w pracy na rzecz ludzi podróżujących po świecie, muszą też poznać zagadnienia najnowszych technik informacji i rezerwacji turystycznej, ekonomii, prawa, informatyki, organizacji i obsługi imprez turystycznych w skali lokalnej i międzynarodowej. Mają więc wspólny język ze wszystkimi uczniami ekonomika kształcącymi się na innych kierunkach.

Zespół Szkół Ekonomicznych w Lesznie z myślą o uczniach kierunków turystycznych wdrożył system zagranicznych praktyk zawodowych oraz intensywnej nauki języków obcych.

Absolwenci mają szansę na atrakcyjną pracę w obiektach noclegowych i gastronomicznych, biurach podróży, ośrodkach informacji turystycznej, instytucjach zajmujących się organizacją i promocją turystyki.

Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kucharz

Gimnazjalistom, którzy odkryją w sobie zainteresowanie do „twórczości” kulinarnej, Zespół Szkół Ekonomicznych proponuje czteroletnie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych lub trzyletnią Zasadniczą Szkołę Zawodową w zawodzie kucharza.

Tego zawodu nie da się nauczyć teoretycznie, dlatego szkoła posiada swoje doskonale wyposażone pracownie gastronomiczne. Uczniowie biorą udział w cyklicznych konkursach „Najlepszy kucharz” i „Stół pięknie nakryty”, uczestniczą w kółkach rozwijających kreatywność, wyjeżdżają na targi i wystawy branżowe, obsługują imprezy i uczestniczą w akcjach charytatywnych na terenie Leszna i okolic. Wielu absolwentów, którzy zdobyli renomę jako kucharze, wraca do szkoły, aby przekazać trochę swojego doświadczenia w ramach cyklicznej imprezy „Gotuj z szefem”. Praktyki zawodowe uczniowie odbywają w renomowanych zakładach gastronomicznych i hotelach, również za granicą.

Opr. JACEK KUIK