Relacja z I Wielkopolskiego Dnia Diety Bezglutenowej

Dodano 2017-06-14 13:38:50 W sobotę, 10 czerwca, Leszno na kilka godzin stało się bezglutenową stolicą Polski. Prawie 400 osób z wielu województw dotarło do Leszna na I Wielkopolski Dzień Diety Bezglutenowej pod patronatem prezydenta miasta.

Na zaproszenie blogerki - Bezglutenowej Mamy na piknik przyjechali mieszkańcy Leszna i okolicznych miejscowości, ale również Zielonej Góry, Wrocławia, Poznania, Legnicy, Strzegomia, Łodzi, Rzeszowa, Katowic, a nawet Berlina. Przybyli również czołowi producenci żywności bezglutenowej: z Poznania, Krakowa, Katowic, Wrocławia, Gdańska, a także miejscowi producenci produktów gluten-free: ZMW Kaminiarz oraz SmakMak.  To jedyne takie wydarzenie w kraju: pod gołym niebem, w urokliwej scenerii przyrody, kilkaset osób na diecie bezglutenowej bawiło się, uczyło, integrowało, poznawało nowe produkty i przepisy, niezbędne w tej leczniczej diecie.

Była to już czwarta edycja pikniku dla bezglutenowych rodzin w Lesznie. Spotkanie odbyło się przy ul. Osieckiej - w pracowni ogrodniczej Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie (dyrekcja i kadra szkoły od kilku aktywnie wspiera bezglutenowe rodziny w integracji i edukacji). W programie pikniku znalazły się wykłady dotyczące celiakii i diety bezglutenowej, porady dietetyczne, pokaz i warsztaty kulinarne, pieczenie bezglutenowych bułek w piecu chlebowym, konsultacje z producentami żywności bezglutenowej. Bezglutenowa Mama przygotowała również szereg atrakcji dla dzieci: zabawy z bańkowym czarodziejem, strzelanie z replik broni, warsztaty stolarskie z Pracownią pod Zieloną Kurą z Mórkowa, malowanie buziek, spotkanie ze strażakami z Leszna, bezglutenową foto-budkę i pokój zagadek Code Room. Z kolei gospodarz pikniku - Jakub Puślednik, kierownik pracowni ogrodniczej Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych zaprosił dzieci z rodzicami na przejażdżki bryczką i zwiedzanie ekologicznej ścieżki edukacyjnej, która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Niewątpliwą atrakcją pikniku były degustacje dań i produktów na co dzień niedostępnych dla osób na diecie bezglutenowej: serwowano bezglutenowe hot-dogi i zapiekanki, bezglutenowe lody w wafelkach, bezglutenowy chleb ze smalcem i ogórkami małosolnymi, bezglutenowe flaczki, bezglutenowy boczek, świeże pieczywo i wypieki bezglutenowe. Dużym powodzeniem cieszyły się surówki ze świeżych warzyw, przygotowane przez nauczycielkę Mirosławę Karpińską i uczniów Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych.

Udział w pikniku był bezpłatny, uczestnicy otrzymali również od producentów wiele upominków. Wygrali również atrakcyjne nagrody: mini-piekarnik, toster, testy do monitorowania diety bezglutenowej, kosze produktów bezglutenowych. Organizację I Wielkopolskiego Dnia Diety Bezglutenowej wsparli: prezydent Leszna Łukasz Borowiak, dyrekcja i kadra Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie, Bank Spółdzielczy we Wschowie oraz spółka Astromal. Bezglutenowa Mama składa serdeczne podziękowania Franciszkowi Kaczmarkowi - dyrektorowi szkoły, a także nauczycielce - Mirosławie Karpińskiej i kierownikowi pracowni w Lesznie-Grzybowie – Jakubowi Puślednikowi. Organizacja bezglutenowego pikniku była możliwa dzięki ogromnemu zaangażowaniu wolontariuszy – osoby na diecie bezglutenowej oraz rodzice bezglutenowych dzieci bardzo aktywnie włączyli się w przygotowanie i prowadzenie spotkania. Kolej a edycja pikniku – odbędzie się w 2018 r.