Graficzny nagłówek podstrony

Leszczyńskie smaki

Szparagi i upieczone mięsoPierogi na talerzach

Jeśli interesuje Cię bezpośredni kontakt z przyrodą, jeśli pragniesz poznać walory życia wiejskiego, jeśli lubisz smaczną i zdrową kuchnię to oferta regionu leszczyńskiego z pewnością jest dla Ciebie. Czyste wody, nieskażone środowisko, zdrowe lasy obfitujące w grzyby, jagody i jeżyny i malowniczo położone gospodarstwa agroturystyczne to z pewnością sposób na doskonały wypoczynek. Wczasy w gospodarstwie agroturystycznym to nie tylko obcowanie z przyrodą. To również możliwość kontaktu z pracami gospodarskimi, ze zwierzętami, możliwość poznania wyrobów rzemiosła ludowego i artystycznego, możliwość skosztowana wiejskiego życia. Pobyt na wsi pozwala pełne wykorzystanie oferty rekreacyjnej: począwszy jazdy konnej, poprzez wycieczki rowerowe, sporty wodne, na biegach i spacerach skończywszy. Nie sposób też pominąć otwartości i serdeczności gospodarzy. To ich zaangażowanie, czas poświęcony turystom i gościnność sprawiają, że agroturystyka to niepowtarzalny sposób spędzania wolnego czasu. To po prostu sposób na udany urlop.

Spis gospodarstw agroturystycznych

Gospodarstwo agroturystyczne "Bartek"
Zaborówiec ul. Wczasowa 13, 64-150 Wijewo
tel. 065 549 41 98; kom. 0 697 730 204
ilość miejsc noclegowych: 9

Folwark "Mila" Maria Beczkiewicz
Krzycko Wielkie - ul. Górnego 2, 64-117 Krzycko Małe
tel. 065 533 15 97; kom. 0 508 544 382
mbeczkiewicz@o2.pl, www.folwark-mila.republika.pl
ilość miejsc noclegowych: 15

Gospodarstwo Bardzo Gościnne "Chata na skraju"
Nowy Belęcin 18 a, 64-120 Krzemieniewo
tel. 065 536 61 59
chata@leszczynskie.net, www.leszczynskie.net/chata
ilość miejsc noclegowych: 15

Gospodarstwo agroturystyczne "Pod Daglezją"
Brenno, ul. Powstańców Wlkp. 41, 64-150 Wijewo
tel. 065 549 42 94
ilość miejsc noclegowych: 8

Gospodarstwo agroturystyczne "U Janeczki"
ul. Łącko 10, 64-113 Osieczna
tel. 065 535 01 70 ; kom. 507 064 302507 064 302
ilość miejsc noclegowych: 32

Gospodarstwo agroturystyczne "Grotniki"
Grotniki, ul. Wiejska 5, 64-140 Włoszakowice
tel. 0 603 860 806
info@grotniki.pl, www.grotniki.pl
ilość miejsc noclegowych:9

Gospodarstwo agroturystyczne "Kacper"
Brenno, ul. Kościelna 18, 64-150 Wijewo
tel. 065 549 46 86; kom. 0 663 794 686
kacper.brenno@vp.pl, www.brenno.of.pl
ilość miejsc noclegowych: 14

Gospodarstwo agroturystyczne "Zielona zagroda"
ul. Krzywińska 3, 64 - 130 Osieczna
tel. 065 535 06 70; kom. 693 740 670693 740 670
jan.grabarczyk1@neostrada.pl, www.agroturystyka.leszczynskie.net
ilość miejsc noclegowych: 4

Gospodarstwo agroturystyczne "Zacisze"
Ziemnice-Ustronie 5, 64-113 Osieczna
tel. 065 535 06 74; kom. 0 603 716 950
ilość miejsc noclegowych: 6

Gospodarstwo agroturystyczne "Ostoja"
Bronikowo, ul. Kasztanowa 11, 64-030 Śmigiel
tel. 065 518 97 53
habernik@tlen.pl, www.habernik.note.pl
ilość miejsc noclegowych: 18

Gospodarstwo agroturystyczne "Witosław"
Witosław 2, 64-113 Osieczna
tel. 065 535 05 04, kom. 0 695 402 742
ilość miejsc noclegowych: 5

Ośrodek Agroturystyczny „Ranczo Smyczyna” Stanisław Grześkowiak
Smyczyna 18B 61-111 Lipno
tel. 0 65-534 06 47; 697 010 012697 010 012
biuro@ranczosmyczyna.pl, www.ranczosmyczyna.pl
ilość miejsc noclegowych: 16

Gospodarstwo Agroturystyczne „Zaborowice”
Zaborowice 12, 63-940 Bojanowo
tel. kom. 606 465 383606 465 383, 608 717 853608 717 853
informacje@zaborowice.pl, www.zaborowice.pl
ilość miejsc noclegowych: 12

Gospodarstwo Agroturystyczne "Zagroda u Rzeźbiarza" Patryk Murek
64-234 Przemęt, Górsko 31
tel. 065 549 47 37
zagroda@note.pl, www.przemet.pl/murek
ilość miejsc noclegowych: 20

Gospodarstwo Agroturystyczne "Stara Chata u Kowola"
64-234 Przemęt, Kluczewo, ul. Przemęcka 3
tel. 065 549 86 35
www.ukowola.note.pl
ilość miejsc noclegowych: 15

Gospodarstwo Agroturystyczne "Stara Stajnia Wieleń"
ul.Wschowska 12, 64-234 Przemęt, Wieleń
tel. 0 603 845 447
starastajnia@op.pl, www.starastajnia.pl
ilość miejsc noclegowych: 20

Gospodarstwo Agroturystyczne - Starkowo
Starkowo 58a, 64-234 Przemęt
tel. 065 549 69 81
ilość miejsc noclegowych: 12

Gospodarstwo Agroturystyczne „Stajnia pod krzywym siodłem”
Brenno, ul. Pole 10, 64-150 Wijewo
tel. 065 549 41 10; 065 549 47 25
Rimked@stajniapodkrzywymsiodlem.com.pl, www.stajniapodkrzywymsiodlem.com.pl
ilość miejsc noclegowych: 22

Gospodarstwo agroturystyczne “Czajkówka”
Trzebidza 1, 64-234 Przemęt
tel. 065 549 87 78; 504 320 130504 320 130
czajkowka@note.pl, www.czajkowka.note.pl ilość miejsc noclegowych: 9

Gospodarstwo agroturystyczne Trzcinowy Zakątek”
Miastko 18, 64-150 Wijewo
tel. 065 549 41 29; 0 512 293 902
www.trzcinowyzakatek.pl ilość miejsc noclegowych: 18

Pensjonat Domek Ogrodników
Frankowo 14, 64-113 Osieczna
tel. 603 797 312603 797 312
www.domekogrodnikow.pl
miejsca noclegowe dla 6 osób

Specjalności gospodarstw

Dodatkową atrakcją urlopu na wsi, oprócz ciszy, przestrzeni, swobody i korzystania z uroków natury jest niewątpliwie możliwość skosztowania kuchni regionalnej, która w tej części kraju jest wyśmienita. Każde gospodarstwo oferuje doskonałe domowe posiłki, oparte często na własnych, ekologicznych uprawach. Jeśli jeszcze nie wiesz jak smakują „pyry z gzikiem”, „kluchy na łachu” czy Miodówka Witosławska to pora byś zawitał na leszczyńską wieś.

Zupa grzybowa
Pani Longiny Szulc z gospodarstwa agroturystycznego „Chata na skraju” z Nowego Belęcina

Wywar mięsno warzywny
Garść suszonych grzybów
20 dkg mrożonych grzybów
2 cebule
2 łyżki masła
2 marchewki
Kostka - bulion grzybowy
Natka pietruszki

Sporządzić esencjonalny wywar mięsno – warzywny (najsmaczniejszy na kości od schabu).Grzyby suszone namoczyć. Rozmrozić grzyby, które mamy przygotowane z myślą o potrawach ze „świeżych” grzybów. Najlepszy sposób, żeby grzyby smakowały jak świeże to oczyścić je i włożyć całe do woreczków, a potem zamrozić. Po rozmrożeniu grzyby szybko opłukać, pokroić na kawałki. Masło zasmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, dodać namoczone i świeże grzyby, smażyć chwilę. Wywar mięsno - warzywny doprawić kostką – bulion grzybowy - oraz dodać grzyby, przyprawy (sól, pieprz). Marchewkę pokroić w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Zupę można podawać klarowną lub zabielić śmietaną. Smakuje wybornie ze swojskimi łazankami.

Kurczak w warzywach
Pani Urszuli Rimke z gospodarstwa agroturystycznego „Stajnia pod krzywym siodłem” z Brenna

4 filety z kurczaka
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
Śmietana
Koperek
Olej, vegeta, sól, pieprz do do smaku

Filety z 2 kurczaków pokroić w poprzek włókien na paski i podsmażyć na oleju, posypać vegetą i pieprzem. Wyłożyć na miseczkę. Na patelni usmażyć 2 czerwone papryki – pokrojone w paski, wyłożyć na miseczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dorzucić paprykę i mięso. Podlać śmietaną i dodać zielony koperek, doprawić do smaku słodką czerwoną papryką. Podawać z ryżem.

Opublikował: Konrad Andrzejewski kontakt: kandrzejewski@leszno.pl ostatnia zmiana: 2015-12-21 19:47:43
0 Koszyk